27 november 2008

Mediaconvergentie III

Alle artikels, audio-fragmenten en videobeelden die je op het internet rond de oren worden gesmeten kan je droppen op Digg.com. De website, of beter de redactieploeg daarvan, omschrijft zichzelf graag ietwat onbescheiden als 'democratizing digital media'. De bedoeling is dat je als gebruiker zelf kunt uploaden en andere inzendingen kunt ontdekken, selecteren en beoordelen.

Als een inzending een bepaald (groot) aantal 'Diggs' gekregen heeft, dan verhuist deze naar de hoofpagina. Een slechte 'post' kan verwijderd worden door op 'Bury' te klikken. Op die manier wil de site ervoor zorgen dat spam van nep-gebruikers gefilterd wordt. Daarnaast kan je ook een vriendennetwerk uitbouwen om zo 'collectief te diggen'.

Afgezien van de magere lay-out en niet erg gebruiksvriendelijke structuur kan Digg.com wel degelijk een informatiebron zijn. Dat alleen populaire onderwerpen de hoofdpagina zullen halen staat bij voorbaat vast, wat erg jammer is voor de ongetwijfeld interessante (en waarschijnlijk 'saaie') inzendingen die in de anonimiteit verzeild raken. Maar dat is nu eenmaal het concept van Digg, een heleboel andere websites (zie beneden) en bij uitbreiding onze cultuur.

18 november 2008

Mediaconvergentie II

Ik beken, ik ben geen fan meer van Facebook. Desondanks kan ik de invloed van de website niet ontkennen. In principe werd Facebook dan ook in de wereld geholpen om 'long-lost-highschoolfriends' terug te vinden via een uitgebreid netwerk van vrienden.

Daarna werd de website gebruikt door headhunters van bedrijven die potentiƫle werknemers op deze manier konden screenen. Het is niet zelden gebeurd dat er iemand aan de deur gezet werd vanwege zijn/haar Facebook-excessen. Het is dan ook een crossmediale website, waar je bij wijze van spreken MSN met Hotmail en YouTube kunt combineren.

Foto's worden met miljoenen GB op profielen gezet, het enige waar het Facebook nog aan ontbreekt is Skype om een website te worden waar je kunt mailen, chatten en telefoneren tegelijk. Jammer genoeg staan alle rankings en applications de website in de weg om op een volwassen manier te evolueren.

13 november 2008

Mediaconvergentie

Picasa-webalbums is een handige site voor al wie zijn foto's online wil plaatsen zodat andere deze kunnen downloaden. Anderzijds kan je ook de andere openbare foto's verkennen in de Picasa-webalbumcommunity. Als gebruiker van de site heb je de mogelijkheid om de locatie waar de fotogenomen is in te voeren.

Ook nieuw: via je gsm kan je nu de afbeeldingen bekijken die je publiceert op Picasa-webalbums. Om geklungel met hotmail te vermijden zijn er ook handige links naar je webpagina, die je gewoon plakt in een mailbericht. Handig om weten: alle foto's die je upload via Blogger.com worden weergegeven in Picasa webalbums zodat ze makkelijk te beheren zijn.